Winnaars Nieuwsprijs 2018-2019

Justin Philipsen en Amy Klaverveld – Beatlesmuseum in Alkmaar

De winnaars: Justin Philipsen en Amy Klaverveld.

Toen Justin tijdens een Vrije Ruimteproductie over de Beatles lucht kreeg van de schimmige reputatie van manager Azing Moltmaker, liet het onderwerp hem niet los. Bestaat de collectie in het Beatlesmuseum wel uit originele items? Hij verdiepte zich in de levenswandel van Moltmaker en zag door de bomen het bos niet meer. Tijdens de crossmediale redactie maakte hij samen met Amy vorderingen maar het verhaal was nog niet rond. Het zou nog enkele maanden duren voordat Engelse bronnen lieten weten dat de eerste gitaar van George Harrison echt in het museum in Liverpool hangt en dat de productiemaatschappij nooit jasjes en gouden platen heeft geschonken aan Moltmaker.

Toen zij Moltmaker de feiten voorhielden, heeft hij als de wiedeweerga een verklaring op zijn site gezet waarin hij meent dat hij ook niet kon weten dat de tentoongestelde gitaar en jasjes niet echt zijn. Hij is volgens hem door anonieme schenkers ‘gefopt’. De verklaring past naadloos in het levensverhaal van Moltmaker dat een vlechtwerk is van waarheden en verzinsels.

Justin en Amy hebben het verhaal na veel speurwerk als studenten boven water gehaald en het vervolgens aangeboden aan de Nieuwe Revu, die in augustus groot uitpakte met de primeur onder de kop ‘All you need is lies’. Daarna is het verhaal overgenomen door lokale en regionale media en heeft Moltmaker beloofd zijn collectie aan te passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.