Jury reikt Nieuwsprijs niet uit

TILBURG- Voor het eerst wordt de Nieuwsprijs niet uitgereikt. De jury heeft originele en boeiende inzendingen ontvangen maar geen van hen brengt informatie die niet eerder bekend was. De mega roeptoeter blijft dus in huis, de duizend euro prijzengeld in kas.

De jury, bestaande uit Monique van de Ven, Daphne van Paassen en Helmut Boeijen, ontving zes inzendingen. Dat is aanmerkelijk minder dan de achttien van vorig jaar. De jury vermoedt dat Covid-19 de reden is voor het geringe aantal. Het virus heeft het nieuwsaanbod niet bepaald stilgelegd, maar bracht studenten die het nieuws moeten halen wellicht uit balans. Bronnen waren door alle maatregelen vaak lastiger te bereiken.

Positief verrast is de jury door de diversiteit aan onderwerpen en de geestdrift waarmee studenten in deze onderwerpen zijn gedoken. Ze las over schuilkelders in Zwitserland, Canadese bevrijders, de iepziekte, de populariteit van artiesten die overleden zijn, de zin en onzin van een nachtbril en ‘corona-ervaringen’ van mensen uit diverse werelddelen. Alle verhalen gaven meer achtergrondinformatie over een onderwerp, maar bevatten uiteindelijk geen echt nieuws. In enkele producties stonden wel aanknopingspunten voor informatie die niet eerder naar buiten is gebracht. Om het nieuws binnen te halen, hadden de makers extra stappen moeten zetten: nieuwe bronnen benaderen en/of het verhaal omgooien.

De jury concludeert dat het voor studenten moeilijk is om echt met eigen nieuws te komen. Soms zijn ze dichtbij en zouden ze een duwtje goed kunnen gebruiken. Daar zou de opleiding hen verder in kunnen stimuleren. Of sterker, misschien zouden studenten niet mogen stoppen met hun journalistieke speurtocht als het nieuws in zicht is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.