Winnaars Nieuwsprijs 2016-2017

De winnaars: Puck Veldhuizen en Thomas Weemaes.

Kun je zomaar colleges volgen op hogescholen en universiteiten?

Puck en Thomas maakten hun productie tijdens de Onderzoeksredactie in het tweede jaar. Zij vroegen zich af of je gewoon zou kunnen aanschuiven bij colleges op andere hogescholen en universiteiten en dus gratis zou kunnen studeren. Puck en Thomas wilden dat aan den lijve ondervinden. Eerst relaxt in grote collegezalen in Tilburg, Breda en Leiden en daarna tamelijk nerveus tijdens kleine werkcolleges aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Echt ontspannen is het niet, dat stiekem studeren… Maar het kán en dus werden de diverse woordvoerders om reacties gevraagd. De coördinator van de Leidse hogeschool was onaangenaam verrast dat het mogelijk is om ongezien aan te schuiven. Daar moet in zijn ogen iets aan gedaan worden. De andere opleidingen waren verbaasd maar zijn niet van plan om maatregelen te nemen. Ook het ministerie van Onderwijs werd aan de tand gevoeld.

Wat niet onbenoemd mag blijven, is de manier waarop Puck en Thomas hun bevindingen uitserveren. Zij maken de kijker nieuwsgierig en bouwen de spanning steeds een beetje op. Beelden op locatie, afgewisseld met een aansprekende studiopresentatie, loodsen de kijker moeiteloos door het journalistieke proces.

Het is al met al een compleet item dat met flair en lef is gedraaid. Puck en Thomas tonen zich geïnformeerd, nieuwsgierig, kritisch en onverschrokken. De interviews achteraf zijn goed opgebouwd en houden de kijker en gesprekspartners in spanning. Je wil weten hoe dit afloopt.

Bekijk de productie op Youtube.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.