Besteding Nieuwsprijs 2015-2016

Met de Nieuwsprijs naar Sulawesi

Manon met Andi Sulang Unde
Manon van den Brekel met ooggetuige Andi Sulang Unde. Zij was hoogzwanger toen Nederlandse militairen alle dorpsbewoners naar de markt dreven om gedwongen naar executies te kijken. Ruim tachtig personen, waaronder twee ooms van haar, werden ter plekke doodgeschoten.

Manon van den Brekel heeft haar prijs besteed aan verder onderzoek in Indonesië. Samen met een tolk/gids bezocht de journaliste in het najaar van 2016 zo’n twintig dorpen en sprak ze talloze mensen die kunnen verhalen over de moorden door Nederlandse militairen. Haar bevindingen schrijft ze op in een boek dat in mei/juni 2017 verschijnt bij Walburg Pers.

De Nederlandse kant van het verhaal over de executies in 1947 kent Manon nu wel. Ze wilde op Sulawesi de plekken bezoeken waar Nederlandse militairen in twee maanden tijd minimaal 1200 Indonesiërs hebben vermoord. De dorpen met eigen ogen bekijken, veteranen, nabestaanden en ooggetuigen horen, nu er nog leven. Zij komen niet of nauwelijks aan bod in bestaande publicaties.

,,Hierdoor krijgen we niet alleen een eenzijdig beeld van wat daar plaatsvond, maar missen we ook de complexiteit van de situatie. Je kunt namelijk niet spreken over wat ‘de Indonesiër’ vond en deed destijds. Een deel van de bevolking koesterde anti-Nederlandse sympathieën, een deel van het volk was juist pro-Nederlands. Sommige Indonesiërs waren erg politiek bewust, maar er waren ook bendes actief die gebruik maakten van de chaos na de Japanse capitulatie om te moorden en te plunderen.” Zo speelden verschillende adellijke families een prominente rol in het verzet tegen de Nederlanders in een poging hun eigen machtspositie te handhaven. ,,Het is belangrijk om oog te hebben voor die complexiteit. Daardoor kunnen we de Nederlands-Indische oorlog beter leren begrijpen en kunnen we ons ook beter inleven in de Indonesische kant van het verhaal.”

Manon werkt bij het Eindhovens Dagblad en schrijft haar boek in de avonduren en weekends. Op de regioredactie houdt zij zich bezig met klein en groot nieuws en schuwt ze nooit de diepte. Met zo’n werkwijze en houding is nieuws halen een kwestie van tijd, zo blijkt. Op donderdag 6 oktober 2016 opende zij de krant met een uitgebreid artikel over het toenemende aantal sluitingen van huizen na (kleine) drugsvondsten.

ED_Sluiten huizen
06-10-16 Artikel door Manon over het toenemende aantal sluitingen van huizen na (kleine) drugsvondsten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.