Nieuwsprijs 2017-2018
De jury van de Nieuwsprijs was dit jaar blij verrast met de inzendingen, niet alleen over het aantal inzendingen (9), maar ook over de diversiteit ervan. Het is mooi dat we dit jaar drie inzendingen hebben binnengekregen van studenten uit het eerste jaar.
Nigel van Schaik en Mees de Klerk gingen in het kader van Condor naar Athene om te zien hoe het veertien jaar naar de Olympische Spelen in Athene is gesteld met de olympische accommodaties. Het resultaat is enkele mooie onlineproducties compleet met 360 gradenfoto’s die de verwaarlozing van de accommodaties goed in beeld brengen. Tussen de foto’s door loopt een verhaal op basis van goede research en sterke bronnen. Als je dat al maakt in het eerste jaar zijn de verwachtingen voor de rest van de opleiding hoog gespannen.
Dat geldt ook voor eerstejaars Celine Haring die een interview schreef met een Nigeriaanse journalist over brown envelope journalism. Een praktijk waarbij journalisten worden omgekocht om een verhaal een andere draai te geven. Ook dit is een sterk inhoudelijk verhaal, dat bovendien helemaal in het Engels is geschreven.
Pim Kerkwijk kwam met twee inzendingen voor de Nieuwsprijs. Beide zijn verhalen die hij schreef voor het Algemeen Dagblad. Het eerste is een geregionaliseerd verhaal op basis van het nieuws dat steeds minder mensen op de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen willen komen, onder andere vanwege de hoge werkdruk en de beperkte vergoeding. Daarnaast schreef Pim een verhaal over de hoge treinuitval op het traject tussen Rotterdam en Breda. In zijn gesprekken stuit hij op een nieuwswaardig feit en is hij zo alert om het publiceren.
Ook waren er twee datajournalistieke inzendingen. Ralf Crutzen onderzocht de scheidsrechters van Eredivisiewedstrijden en wilde achterhalen of er op basis van uitslagen een bepaalde (onderbewuste) clubvoorkeur te ontdekken viel. Het verhaal werd opgepikt door diverse landelijke media – de Telegraaf, Ziggo Sport en Radio 1.
Sven Strijbosch was benieuwd naar wachttijden en ontwikkelde zelf data door te gaan bellen met enkele overheidsinstellingen en te meten hoe lang het duurt voordat je daadwerkelijk iemand aan de lijn krijgt. Sven maakte daarmee een follow up van eerder nieuws en bracht de resultaten van het onderzoek in een verhelderende animatievideo die is opgepikt door Dagblad van het Noorden.
Tijdens het juryberaad ontstond er discussie over de vraag, ‘wat is nieuws?’ Kun je een al bekend feit of fenomeen zodanig uitdiepen of verrijken dat het nieuws wordt? Hans Kamperman, de man die in de Tweede Kamer van de publieke tribune sprong, is al door meerdere media geïnterviewd. Maar niemand deed dat op de manier waarop Dennis Boom hem portretteert. Aan de hand van zijn levensgeschiedenis leert de lezer Kamperman beter kennen. Bovendien is het verhaal spannend opgeschreven.
Nog een voorbeeld uit de ‘wat is nieuws’-discussie is het verhaal ‘Paradijs van de dood’ van Lois Verkooijen. Als jonge journaliste liep Lois mee in een hospice, waar mensen wonen die aan het eind van hun leven zijn. Het is een mooie en soms zelfs aangrijpende en confronterende reportage die een goed beeld geeft van hoe het leven in een hospice is.
De laatste inzending is het verhaal dat Roel Janssen schreef voor zijn afstudeerportfolio. Tijdens zijn werk voor magazine Winq stuitte Janssen op een mail over een asielzoeker die door de IND als ‘niet gay genoeg’ werd bestempeld. Roel kwam erachter dat dit geval niet uniek is en onderzocht hoe de IND tot een dergelijke beoordeling komt. Hij verwerkte zijn research in een actuele longread met maatschappelijk impact.
De Nieuwsprijs 2017/2018 kende vele mooie producties. Uit de inzendingen heeft de jury één productie verkozen tot de beste en dat is die van:
Ralf Crutzen
Ralf vertaalt een onderbuikgevoel naar harde cijfers. Op basis van wedstrijduitslagen van voetbalwedstrijden in de Nederlandse Eredivisie onderzocht hij of voetbalclubs het beter of juist slechter doen in wedstrijden onder leiding van een bepaalde scheidsrechter. Ondanks dat het lastig is om scheidsrechters een clubvoorkeur toe te dichten, komen in Ralfs onderzoek wel opvallende patronen naar boven. De jury prijst Ralf vanwege de wijze waarop hij eigen nieuws heeft gemaakt en informatie naar buiten bracht die voetbalbond KNVB liever binnenskamers wil houden.
Juryleden: Edwin Huijbregts (Politie Zeeland-West-Brabant), Monique Hamers-Regimbal, Monique van de Ven en Jeroen van de Nieuwenhof